Dodavanje obruba dokumentu

Dodavanje obruba dokumentu

Dodavanje obruba na stranicu je jednostavan način kako istaknuti dokument. Prilagoditi možete oblik, debljinu te broj stranice na koje se obrub odnosi…

Idemo redom.

Prvo otvorite novi Word dokument. Zatim kliknite na karticu Dizajn koja se nalazi na Vrpci.

dodavanje obruba dokumentu

U grupi Pozadina stranice kliknite na ikonu Obrubi stranice.

Otvorit će vam se novi prozor Obrubi i sjenčanje i u njemu aktivna kartica Obrub stranice. Ukoliko nije, kliknite na nju 😊

Kako biste dodali uobičajeni okvir vašem dokumentu, kliknite na Okvir.

dodavanje obruba dokumentu

Desno se nalazi izbornik u kojem možete prilagoditi izgled okvira. Možete promijeniti Stil, Boju, Širinu, Efekt. Kada ste gotovi s uređivanjem okvira, kliknite U redu. Sada je obrub dodan vašem dokumentu na svakoj stranici.

dodavanje obruba dokumentu
dodavanje obruba dokumentu

Drukčiji stilovi i oblikovanja obruba

Kao što smo vidjeli, zadani oblik obruba stranice je Okvir – obična linija oko teksta, ali postoje i drukčiji stilovi o mogućnosti oblikovanja obruba. Čak se i taj najobičniji obrub može prilagoditi različitim vrstama linija, širinom i bojom

dodavanje obruba dokumentu

Prilagođene postavke i stilovi obruba

Ukoliko vam se klasični obrub ne sviđa, možete mu dodati sjenu ili „3D“ stil ili možda prilagođeni obrub drukčijeg izgleda za lijevu ili desnu stranu.

Kako biste to napravili, otvorite prozor Obrubi i sjenčanje  (Dizajn -> Pozadina stranice ->Obrubi stranice).  U grupi Postavka izaberite određeni stil. Prije nego ga primijenite, možete vidjeti kako će to izgledati u dijelu Pretpregled, koji se nalazi s desne strane.

dodavanje obruba dokumentu

Primjena ili uklanjanje određenih linija obruba

Ukoliko želite dodati ili ukloniti određenu liniju obruba iz vašeg dokumenta, primjerice želite ukloniti liniju obruba s dna stranice), to možete napraviti iz grupe Pretpregled prozora Obrubi i sjenčanje (Dizajn -> Pozadina stranice ->Obrubi stranice). 

U slučaju da je na stranici već primijenjen obrub, u grupi Pretpregled kliknite na liniju obruba kako biste je uklonili. Kako biste je ponovno primijenili, kliknite na tu liniju i ona će se ponovno pojaviti.

dodavanje obruba dokumentu

Primjena prilagođenih stranica obruba

Kada kliknete na određenu liniju u grupi Pretpregled, osim uklanjanja i ponovnog aktivranja te linije, možete primijeniti drukčija oblikovanja (u slučaju da je u Postavkama označen stil  Prilagodi).

Kako biste to napravili, u grupi Postavke, kliknite na Prilagodi, zatim u grupi Stil odaberite stil linije, boju i širinu te na kraju u grupi Pretpregled kliknite na liniju obruba koju želite prilagoditi

dodavanje obruba dokumentu

Promjena boje i širine obruba

Obrub stranice možete istaknuti mijenjajući mu boju ili širinu. Širine obruba kreću od ¼ do 6 točki. Kako će to izgledati možete vidjeti u Pretpregledu. Što se boja tiče, možete izabrati bilo koju od predloženih boja ili možete koristiti RGB grafikon.

Kako biste primijenili širinu i boju obruba, izaberite boju iz padajućeg menija Opcije Boja odnosno širinu iz opcije Širina. Ukoliko ste u Postavkama odabrali Prilagodi opcije obruba, morat ćete u Pretpregledu kliknuti na svaku liniju na kojoj želite promijeniti boju i širinu.

dodavanje obruba dokumentu

Dodavanje obruba samo jednoj stanici

Microsoft Word obično primjenjuje obrube na svaku stranicu u dokumentu, međutim vi možete primijeniti obrub na samo jednu stranicu ili možete isključiti određene stranice, primjerice početnu stranicu.

Idemo redom. Kliknite na Dizajn -> Pozadina stranice ->Obrubi stranice kako bi vam se otvorio prozor Obrubi i sjenčanje. Zatim iz padajućeg izbornika Primjeni na, izaberite gdje želite da se obrub prikaže.

dodavanje obruba dokumentu

Leave a Comment